Objavljeno: 20.01.2016. 16:24
NOVOST

Mali murterski glumci probili led svojim prvim javnim nastupom

Učenici OŠ „Murterski škoji“ u petak 15. siječnja 2016. u kino dvorani “Žut” u Murteru premijerno su izveli adaptaciju predstave „Mali kalafat iz Colentuma“.

Dvorana je bila puna kao i srca roditelja i ostale publike koja je podržala male murterske dramske amatere koji su probili led svojim prvim javnim nastupom. Ovaj nastup bio je ujedno i sastavni dio “Male škole kazališta” koja je pod vodstvom Sergeja Mioča i Vedranka Balare Šikića okupila oko 25 učenika i učenica OŠ “Murterski škoji”. Škola traje od listopada 2015. do svibnja 2016. kada će podno brda Gradine na lokaciji antičke rimske vile isti glumački sastav odigrati nastavak ove predstave pod nazivom “Skriveno blago Colentuma”.

Tom prilikom biti će i predstavljena prva turistička karta arheološkog nalazišta Colentum. Karta će sadržavati atraktivne vizualizacije arheoloških objekata te će na njoj biti ucrtane staze, vidikovci, arheološke i ostale kulturne znamenitosti na području brda Gradina.

Uz valorizaciju arheološkog nalazišta Colentum cilj ovog projekta jest doprinijeti revitalizaciji dramskog amaterizma Murtera.

Murter ima snažnu tradiciju dramskog amaterizma čiji prvi spomen je zabilježen davne 1922. godine. Zlatno doba dramskog amaterizma Murtera bilo je tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća kada su Murterini imali jedno od najjačih amaterskih kazališta u regiji. Osobit uspjeh polučila je predstava „Na rivi“ kojom su Murterini predstavljali Republiku Hrvatsku na saveznom festivalu u Trebinju. Pokojna Čeda Juraga na tom festivalu dobila je ‘Zlatnu masku’ za najbolju glumicu. S tom predstavom murterski dramski amateri imali su oko 35 gostovanja po cijeloj bivšoj državi. Murter je bio i domaćin Smotre Dramskih amatera Dalmacije 1975. godine.